Hirdetés

Céges laptop finanszírozás felesleges papírmunka nélkül: kattins ide!

---- --- mk ---

Friss topikok

2008.06.21. 14:01 Popup Akadémikus

honlapkritika tanfolyam# 8 Tipográfia folytatás

 

Kezdjük az aranymetszéssel!

 

Az aranymetszés a természetben látható, és az emberi szemnek is a legharmonikusabb arányok világa. Ez a tökéletes harmónia arányszáma.

 Már az ókori görögök is!

 
 

Hányszor halljuk ezt a mondatot? És milyen igaz! A tökéletes arányt egy görög írta le először: Polükleitosz görög szobrász a természetes harmóniák tanulmányozásakor fedezte fel, hogy amit szépnek találunk a termlészetben az egyfajta matematikai rend szerint leírható. A nautilus csiga agymást követő spiráljai 1.62 szerese az előző spirálkarnak. Ilyen arányok számtalan esetben szerepelnek a természetben.

Ha az oldaladon a képek, a hasábok méretezésénél ezt használod, akkor úgy lesz szebb az oldalad, hogy a látogató nem tudja megmondani, hogy miért látja szépnek.

Ha egy oldalad szélessége 800 képpont és szépen szeretnéd két részre osztani, akkor vedd a 62 %-át és az osztást ide tedd! 800*0,62= 496. A könnyebb megjegyezhetőségért ez az arány 300:500. Ha a 300-as hasábot két részre osztanád, akkor 186 legyen az egyik szélesség!
 

Ha egy oldaladon képet szeretnél beilleszteni, akkor ennek mérete szintén ezt az arányt kövesse!
 

A címsorok hangsúlyozása:

Ha ellentétet tartalmaz a címsorod, akkor ezt színekkel is hangsúlyozhatod:

Ha nálam veszel valamit, jól jársz!
Vigyázz máshol, akkor rosszul!

A kiemelést a háttérszínnel is elérheted.

Ha nálam veszel valamit, jól jársz!
Vigyázz máshol, akkor rosszul!

Te melyik sort olvstad el? Mindkettőt? (Ugye a világos alapon a sötét betű jobban olvasható!)

Három sor esetén alkalmazhatsz átmenetet:

Első sor
második sor (Lipcsei soresés!)
harmadik sor színe!

 

Egy tipp:


Egy utolsó gondolat az összhatásról. Ha megtervezted az oldaladat, akkor készíts róla homályosított képet. Mutasd meg ismerőseidnek: Melyik volna az első rész, amit elolvasna? Aztán melyik a következő. A kapott eredmények alapján arra a helyre tedd legfontosabb közlendődet, ahol a legtöbben kezdenék az olvasást.
 

Eddig a honlap távlati képét elemeztük. Az összbenyomást.

 

Most az olvashatóságról beszélek néhány szót.

 

Kezdjük a betűtípussal:

 

Kétféle betűtípust ismerünk a talpas (serif) és a talp nélküli (sans serif) betűket.

 

A talpas betűtípusok vonalvégződéseit "dekorálják". Jellemző betűtípusai a Times és a Courier. Normál méretben könnyű olvasni, de kis méretben, illetve nagy méretben nehéz.

 

A talp nélküli betűk vonalvégződése megegyezik a betű vonalával. Jellemző betűtípusai az Arial, a Verdana és a Tahoma.  A talp nélküli betűk nem alkotnak szóképet, betűnként értelmezi a szem és az agy. Ennek ellenére a honlapokon ezek a javasolt betűtípusok.

 

 

További betűtípusok: kalligrafikus (Írásképhez hasonló) Dekoratív típusok. Ezeket a nehezebb olvashatóság miatt nem javasolt használni. Esetleg a cég arculatában, pl. a cég elnevezésében javasolt, de tartalmat, értékes mondanivalót sose írjunk ilyen betűkkel!

 

Alapvető tipográfiai tiltó szabályok:

 
  • 1. Kerüljük a dölt betűk használatát, mert  az italic betűk alkalmazása nehezíti az olvasáshatóságot!
  • 2. UGYANCSAK KERÜLENDŐ A CSUPA NAGYBETŰS ÍRÁS! Ennek részben netikett (Internet etikett) oka van: a nagybetűs írás kiabálásnak felel meg, de ez mellett az olvashatóságot is rontja.
  • 3. Ne használjunk sok betűtípust, betűszínt és betűméretet. (Az oldal rendezetlenségének érzését keltheti.)
  • 4. Ne használjunk többféle kiemelési színt. (Szintén rendezetlenség benyomását kelti.)
  • 5. Ne használjunk az alapszínhez viszonyított túlzottan kontrasztos betűket, mert rontja az olvashatóságot.
  • 6. A sorok hossza lehetőleg ne haladja meg a 60 karaktert.
  • 7. Kis különbségek alkalmazása a betűtípusoknál semmiféleképpen nem ajánlott! Ha különbséget szeretnénk tenni, akkor az legyen "tisztességes" (vagyis jól látható) különbség!
  • 8. A sorok közötti távolság legyen 10-20 % között. Ennél kisebb távolság sortévesztést eredményez. A ritkább távolság a gondolatok megtörését eredményezi.

 

7 komment

Címkék: szövegírás reklámpszichológia szöveg tipográfia webdesign webdizájn webgrafikus webgarfika


A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkritika.blog.hu/api/trackback/id/tr42518254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hag · http://lol.lol 2008.06.26. 14:00:22

mielott nekiallnek typorol tanacsokat irni, kicsit szetneznek sajat hazam tajan, mert lenne itt is boven mit helyrerakni.

ezt nem eloszor mondom, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyenbe vagsz.

Popup Akadémikus · http://www.popupkeszito.hu 2008.06.26. 14:11:43

Értem én 8-)
Ezek szerint aki tudja csinálja, aki nem az tanítja... 8-)
De azért a tartalommal ugye nincs gond? Csak a megjelenéssel... 8-)

szemüveg · http://www.szemuveg-szemvizsgalat.com 2008.06.28. 08:57:18

A lényeget kihámoztam, és az nagyon tetszett - amit az arany metszésről írtál az különösen.

Ha már kritizálunk akkor magunkat is kéne... · http://honlapkritika.blog.hu/ 2008.07.09. 09:57:47

Nos, először is, ahogy észrevettem, eléggé bugos ez a honlapkritika oldal Firefox 2.0-ban. Tehát itt is kéne javítani az oldalban, van mit... Az egy dolog, ahogy észrevettem, a legtöbb ember websablon alapján készít oldalakat, de ami idegesítő, hogy még azt se tudják normálisan megcsinálni. A vicces, hogy még ők kritizálnak... Én csináltam weboldalt, és teljes menü és designkészletét én csináltam, igaz beletelt vagy másfél hónapba (napi rendszerességű munka) de megtanultam legalább. Jah és text editorban írtam, tehát még segédprogram nélkül is. Úgy érzem, hogy esztétikai tanácsok adni jó, de ahogy észrevettem senki nem tekinti meg egy adott oldal forrását. Ebből az következik, hogy más emberek websablon készítők munkáját értékeljük, ahelyett, hogy valaki tényleg (egyedi) munkáját... Nos ami még idevágó. A sortávolság meg színekkel egyet értek, de a szöveg szélessége mér ne lehetne több mint 60 karakter? Pl ha valaki Wordben ír, ott se 60 karakter széles a szöveg A4-es oldalnál, és mégis olvasható... Én a mondó vagyok, hogy egy jól strukturált szöveg bőven jó és megfelelő... Ha ezeket valaki elolvasta nem megsértődni kell, hanem elgondolkodni, hogy én miért írtam ezeket. Egyenlőre a nevemet azé nem írtam ide, hogy ne a visszatámadás legyen a lényege, hanem a elgondolkodásé...

Popup Akadémikus · http://www.popupkeszito.hu 2008.07.09. 10:29:44

Dehogy van sértődés! Köszönöm az észrevételt!
A 60 karakter hosszú sorokról továbbra is fenntartom véleményemet. Egyszerű a magyarázat: Minél hosszabb egy sor annál nehezebben talál rá a szem a következő sor elejére. Természetesen a 80 karakteres sorok is olvashatók, de miért ne egyszerűsítsük a látogatók dolgát azzal, hogy rövidebb sorokat írunk.
A bug megjegyzésen pedig "rajta vagyok"
Köszi...

megint én:) 2008.07.09. 11:08:14

Köszönöm, ez részedről egy jó hozzáállás:)
Jah a nevemet megtalálod egy másik témában (kritikát) amit most írok. (gondolom csak kapsz értesítőt, hogy ha valaki ad le kommentet...)
ott még írok pár dolgot, csak a "bug miatt" nem láttam azt a témát...
a bug: az oldal közepénél a scrollozásnál egybefolyik az egész oldal és csak lényegi lejjebb görgetésnél oldódik meg a dolog :S

inkvizítor 2008.07.09. 11:32:58

Ezt a scroll dolgot próbálom: FFox és IE7 alatt nem jelentkezik nálam... Megnézem más gépen is.
süti beállítások módosítása